HOLISZTIKUS RENDSZER A nyugati orvostudomány fejlődésével lehetőség nyílt a 20. században a szövetek, szervek, mikroorganizmusok egyre részletesebb vizsgálatára - azonban ezen jelenség hozott magával egy olyan nézőpontot, mely egyre inkább hanyagolni kezdte a szervezetnek mint átfogó rendszernek a működését. Ez alatt pedig nem csak az egyes biológiai részeket érthetjük, hanem tágabb fogalmakat is, úgy mint a tudat és test működési egységét.

 Szerveink, szervrendszereink biológiai szinten is együttműködnek, nem beszélve a biofizikai jelenségekről. A frekvenciális jelátadási folyamatok mellett figyelembe kell venni az agy, a szív, a perifériális idegrendszer komplex működését, az érzelmi folyamatok biokémiai hatásait - mely összefüggések alapján az ok-okozati összefüggések új szintjei nyílnak meg.

 A holisztikus rendszerekről szóló tematika hasznos minden egészségügyet érintő szakember, intézmény számára, akik a professzionális élettani tudás mellé más síkokon megjelenő összefüggésrendszereket szeretnének felhasználni.